Grønne råd om vaskemaskiner og tørretumblere

Rene fliser

Vaskemaskinerne er de senere år blevet mere energibesparende og vandbesparende, men der er stadig stor forskel på modellerne. Tørretumblere er ikke blevet tilsvarende bedre de senere år. Det bedste er at undlade at bruge tørretumbler og i stedet lade tøjet hænge og tørre (januar 2003).

Ved køb af ny vaskemaskine eller tørretumbler

Vælg en miljømærket vaskemaskine.

Vælg en vaskemaskine eller tørretumbler i energikategori A, med færrest el-sparepile – www.elsparenpilen.dk. Spørg forhandleren eller kig på www.hvidevarepriser.dk.

Undgå en kombineret vaskemaskine og tørretumbler. Det giver et højere forbrug af både el og vand.

Det er vigtigt, at vaskemaskinen centrifugerer godt (1.000-1.500 omdrejninger), da mindre restfugtighed sparer energi til tørring.

Sørg for, at størrelsen på tumbleren svarer til vaskemaskinens. En almindelig vaskemaskine rummer normalt kun 3-4 kg, så det kan være svært at udnytte de 5 kg som de fleste tørretumblere kan rumme. Tør kun det nødvendige og kun når tumbleren kan fyldes op.

 

Vask miljøvenligt

Vælg så vidt muligt programmer uden forvask.

Fyld maskinen helt op. En fyldt maskine er bedre end to halve også med en “1/2 vask-knap”.

Vask ved så lave temperaturer så muligt. 95°C er ikke nødvendigt, vask i stedet ved 60°C. I mange tilfælde er 40°C nok til at vaske rent og slå bakterier ihjel. Nogen gange skal vasketemperaturen dog op på min. 60°C, f.eks. ved vask af sengetøj eller hvis man er allergisk overfor støvmider. Det gælder også hvis man har småbørn, hvis der er sygdom i familien, eller vaskemaskinen lugter grimt.

Brug kompakt vaskepulver, det indeholder færre miljøskadelige stoffer end traditionelt vaskepulver.

Følg doseringsvejledningen og undgå overdosering af vaskepulver.

Undgå skyllemiddel; det er kun til for at undgå statisk elektricitet i syntetisk stof.

Hvis skyllemiddel er nødvendigt kan man kan selv lave en antistat klud. Se råd om tøjvask.

Undgå vaskemiddel med optisk hvidt i, det skader miljøet og vasker ikke mere rent.Dosér mængden af vaskepulver efter vandets hårdhed. Spørg kommunens tekniske forvaltning om vandets hårdhedsgrad eller klik ind på København E’s hjemmeside (under produkter).

Benyttes afkalkningsmiddel, dosér da vaskepulveret til blødt vand, og brug mindre.